Mexikói konyha - de lehet, hogy már hazai recept - receptoldalam

Ha csípős kell az ételbe, akkor Chilistván.hu! Erős, erősebb és extra erős Legény a gáton szószok!


2007.01.01-től: a recept letöltések száma:

Tortilla guacamoléval

mexikói finomság
séf úr

131.számú recept



A kész tortilla. A nagyobbik fiam szerint evett rosszabbat is Coloradóban.

A hozzávalók előkészítve

Hozzávalók a tortillához:
5 dkg búzaliszt
10 dkg kukoricaliszt

2,5 dl meleg víz

Hozzávalók a guacamoléhoz
- 2 db nagy, érett avokádó
2 ek apróra vágott paradicsom
1 ek friss citromlé
2 tk finomra vágott hagyma
1/2 tk só
1/8 tk fokhagymapor

Elkészítése:

   A tortilla:

A tortilla mexikói kenyérféle, amit a legtöbb étel mellé tálalnak. A tortilla nagyon jó mártogatnivaló, ehetjük avokadókrémmel, sajtkrémmel, tejföllel, de göngyölhetünk bele mindenféle mexikói jellegű tölteléket is.

A kétféle lisztet és a csipetnyi sót egy tálban összekeverjük, majd a vízzel fokozatosan rugalmas, sima tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük, majd annyi részre osztjuk, ahány tortillát szeretnénk. Mindegyik adagból golyót formálunk, és két réteg sütőpapír között kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. Egy teflonserpenyőt felmelegítünk. A felső sütőpapírt lehúzzuk, és a tortillát a másik sütőpapírral együtt a serpenyőbe tesszük úgy, hogy a sütőpapír van felül. Ha a tészta kissé megszikkad, óvatosan lehúzzuk a papírt. Kb. 2 perc múlva a tortillát megfordítjuk, még egy percig sütjük a másik oldalát. Az elkészült tortillát alufóliába csavarjuk, majd a többi tortillát is kisütjük és tálalásig melegen tartjuk. Tetszés szerint tálaljuk.

Én nem francoltam a sütőpapírral, mert ahogyan egy kész volt, azonnal nekiestek a nézők...

Guacamole készítése:

Az avokádókat villával törjük össze, és keverjük krémesre, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót is, és keverjük jól össze. Légmentes tárolóedényben tartsuk a hűtőben. A krém tetejére önthetünk egy kis citromlevet, hogy megvédjük a barnulástól. Ha így teszünk, tálalás előtt keverjük össze a citromlével. Kenyérre kenve fogyasszuk el 24 órán belül.

Hát erre nem volt szükség, mert úgy elfogyott, mint a pinty! Igaz, próbakaja volt, hát fél adagból készült.

Jótanács: az avokadó akkor érett, ha kívül fekete. Addig zavard el a nézőket, amíg össze nem törted, mert gyengébb idegzetűek könnyen megtagadhatják a fogyasztást.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!