Lengyel konyha - de lehet, hogy már hazai recept - receptoldalam

Ha csípős kell az ételbe, akkor Chilistván.hu! Erős, erősebb és extra erős Legény a gáton szószok!


2007.01.01-től: a recept letöltések száma:

Zsurek

séf úr

133.számú recept


A receptet a HIX KONYHA levelezőlistáján kaptam a Katalin névre hallgató listatgtól (aki mellesleg lengyelül is tanul, ez kiderült a receptből).

Mielőtt a levesnek kezdenénk, bizonyos előkészületeket kell tenni. Íme:
Magyar viszonyok között a következőképpen lehet elkészíteni:
Először is el kell készíteni hozzá a kvaszt (ezt Lengyelországban lehet készen is kapni):
0,75 liter, előzőleg felforralt és lehűtött vizet összekeverünk szigorúan üvegedényben, szigorúan fakanállal 3-4 ek. rozsliszttel, egy csipet sóval, izlés szerint 6 gerezd fokhagymával (talán zúzott, nem emlékszem - nos én az arany középutat választva apróra vágtam...), letakarjuk, meleg helyre tesszük. Esetleg lehet rozskenyeret is hozzáadni. 4 napig érleljük, időnként megkeverjük. Megkóstoljuk: legyen savanyú, de ne legyen keserű.
Szóval elkészítettem, amint a mellékelt ábra mutatja, elég "szépen" néz ki, a bekeverés után egy órával. Vettem hozzá "FEHÉR ROZSLÁNGLISZTET" á 219 Ft.- (2005. január 22, - régi szép idők, amikor még ilyen olcsóság volt!) A barna izé az rozskenyércsücsök. Szóval el lehet készíteni itthon is, és nem is nagyon kell utánajárni a dolgoknak. Elárulom: ugyanezt fogom használni, amikor nyers céklából készítem majd a barszczot.
A második képen már tisztul (szigorúan üvegedényben és a radiátor mellett: meleg helyen).

Tippem: készíts többet, szűrd le, és hűtőben eláll(hat) egy darabig, vagy fagyasztóban, mert az enyém az erkélyen csonttá fagyott a műanyag flakonban... :-))

Hozzávalók:
húsleves leve vagy erőleveskocka vagy sonkalé 2 baberlevél, szegfűbors, majoranna, füstölt kolbász, füstölt csülök, száritott gomba és csak a szárított a jó!, fokhagyma, nehány szem burgonya

Megjegyzéseim: az én levesem azért lett pirosas (az eredeti fehér!), mert sonkalé helyett füstölt ízű leveskockát használtam, és ehhez még jön, hogy a magyar kolbász teljesen más jellegű mint a lengyel. Mi paprikával pirosítunk, ők semmivel, így az övék nem szinezi meg a levest, míg a miénk szép piros színt ad... És még egy "nüanc": a lengyel spéci fehérkolbászt használ, aminek valahol megvan a receptje, pofon egyszerű, majd közzéteszem, ha megtaláltam. A fokhagymát készakarva kihagytam, mert a kvasz csak úgy bűzlött tőle, aztán a levesből hiányzott, tehát ne spórold ki belőle!

Elkészítése:

   Ha megfőtt a leves beleöntjük a kvaszt; vigyázzunk, ne fusson ki. A végén tejföllel (nem hinném, hogy a lengyelek is tesznek bele, legalább is Jacek és a többi lengyel szakács, akikkel hajóztam, biztosan nem használják), sóval ízesítjük, és négyfelé vágott keménytojással kínáljuk (mint a sóskalevesnél). Emlékeim szerint karikara vágott kolbász is volt benne. (Az emlékek igazak!)

Sok sikert, én nem próbáltam, csak lengyelórán főztünk:) Ha továbbfejleszted vagy javítasz rajta, szívesen vesszuk a tanacsaidat!

Katalin (a HIX Konyha listáról)

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!